Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Make the invisible visible

Het verhaal

Wij willen de luchtkwaliteit van in de binnenstad van Utrecht verbeteren. In samenwerking met de HKU en/of andere lokale kunstenaars willen wij air purifying art installaties in de binnenstad van Utrecht plaatsen die de lucht zuiveren. Dit worden kunstwerken die op een abstracte manier het probleem uitbeelden of met het probleem te maken hebben. In deze installaties/kunstwerken zal een zuiveringssysteem worden gebouwd dat werkt als een soort grote stofzuiger. De air purifying art installaties zullen dag en nacht bezig zijn met verbeteren van de luchtkwaliteit in Utrecht. Het moet voor de doelgroep duidelijk worden dat de air purifying art de oplossing is voor het probleem.

Wanneer mensen willen bijdragen aan schone lucht, kunnen zij merchandise halen op de webshop. Het geld wordt dan weer gebruikt voor de aanleg van nieuwe installaties. Hoe meer installaties er uiteindelijk in Utrecht komen te staan, hoe schoner de lucht wordt. Buiten dat we de lucht schoner willen maken door middel van de air purifying art moet er ook awareness worden gecreëerd, zodat bij de doelgroep draagvlak krijgt voor dit probleem. Dit willen wij doen door het probleem zichtbaar te maken, in Utrecht is er wel degelijk luchtvervuiling alleen is het niet zo snel zichtbaar met het blote oog. Wanneer je merchandise aanschaft op de website, krijg je te zien hoeveel andere mensen dit ook al hebben gedaan en hoeveel effect dit op de lucht heeft gehad. Op deze manier dragen we allemaal een beetje bij aan schonere lucht.

Behalve dat het probleem wordt aangekaart is het ook belangrijk dat er sympathie bij de doelgroep wordt opgewekt. Dit kan door een wedstrijdelement toe te voegen aan de campagne waar mensen hun eigen installatieontwerp kunnen insturen, de beste inzending wordt uiteindelijk uitgevoerd en zal in Utrecht worden gebouwd. Wij willen mensen hierbij betrekken door op hun favoriete inzending te laten stemmen.

Student(en)

Jorne Rozema, Maya Knepflé, Kevin Hunt, Ruben Ophof, Bas Krol, Yennoah Orphelin, Rutger Veltman

Docent(en)

Mario de Vries, Robert Lariccia, Helena Venema